Egy pörköltet könnyű elkészíteni!Mindenkinek van saját,jól bevált receptje.Talán épp ezért mégsem olyan könnyű ezt az ételt elkészíteni?!
Recept : 500 gr. marhanyak
100 ml száraz vörösbor (jó minőségű)
2-3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál őrölt fűszerpaprika
1/2 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál paradicsom püré
1 babérlevél
1 db hegyes erős paprika (kimagozva,erét részben eltávolítva)
1-1,5 evőkanál sertészsír (vagy étolaj)
víz vagy húsalaplé (utóbbival érdemesebb)
só,frissen őrölt fekete bors
250 gr. búza finomliszt
2 tojás
3-4 levél medvehagyma (ledarálva,vagy nagyon apróra vágva)
Elkészítés : A marhanyakat 3-4 cm-es kockákra vágom,ilyenkor már megsózom picit
Forró zsiradékban jól átpirítom,így egy kérget vonok a húskockákra,
ezáltal szaftosabb marad ha elkészült
Kiszedem és a visszamaradt zsiradékra teszem az apróra vágott
vöröshagymát és folyamatosan kevergetve megdinsztelem
Hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát,erős paprikát,babérlevelet
és a paradicsompürét,majd kevergetés közben addig pirítom,
míg a paradicsompüré elveszti élénk piros színét
Leveszem a tűzhelyről,hozzáadom a fűszerpaprikát és elkeverem
Megvárom míg a paprika kiengedi a színét,majd felöntöm a vörösborral
Beleteszem a húskockákat,ízesítem sóval,borssal,őrölt köménnyel,
és lefedve párolom nagy hőfokon,a folyadékot ha félig elfőtte pótlom vízzel
vagy alaplével
Mivel a hús kérgezve,pörkölve volt főzés előtt,ezért nem szükséges
zsírjára pirítani
A nagy hőfokon való főzés miatt pedig nem lesznek hagyma és
paprika darabkák sem benne (teljesen homogén szaftot kapok)
Általában 1,5 - 2 óra főzési idő kell a húsnak,ilyenkor még
megvárom míg a szaft megfelelő állagúra sűrűsödik
Ha van épp,(általában szokott lenni) teszek hozzá 1 evőkanál jus-t
(pecsenyelé),szépen kikerekíti az ízeket
A galuskához összekeverem a lisztet a tojással,kevés vízzel
és a medvehagymával (természetesen pici só is megy bele)
Forrásban lévő sós vízbe szaggatom,pár percet főzőm és leszűröm
Forrón tálalom :)