Olasz eredetű,sós péksütemény.Levesekhez,salátákhoz,(vagy egy jó bor mellé) és természetesen önmagában is fogyasztható!
Számtalan elkészítési móddal találkoztam eddig,és bevallom nem ismerem az autentikus receptet,ezért a sajátomat írom le! (Itt egy vegán verzió)
Recept : 250 gr. búza finomliszt
10 gr. élesztő
kb. 150 ml langyos víz
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
1 - 2 tojás sárgája
parmezán sajt
Elkészítés : Az összetevőkből ( tojás sárgája,parmezán,fekete bors kivételével ) kelt tésztát készítek
30 - 45 percig kelesztem
Téglalap alakúra nyújtom ( 3 - 5 mm vastag )
A tojássárgáját elkeverem a frissen őrölt fekete borssal,megkenem vele a tetejét és reszelek rá a parmezánból
Egyenlő vastagságú ( 5-8 mm ) csíkokra vágom és a két végüket megfogva csavarok párat rajtuk,így teszem sütőpapírral bélelt tepsibe
180 fokra előmelegített sütőben 10 - 15 perc alatt aranybarnára sütöm