Ez az Észak-Olaszországból származó egyszerű desszert remekül társítható mindenféle gyümölccsel,
sőt akár zöldfűszerekkel és zöldségekkel is.
Utóbbi elkészítési módok lehetnek sósak (általában előételek kiegészítője)
és édesek is egyaránt,zöldfűszer és zöldség fajtájától függően.
Nálam most a sütőtökre esett a választás,mert épp itt a szezonja
és mindenképp egy őszi desszertben gondolkodtam.
Hozzávalók : 200 ml zsíros tej
400 ml főzőtejszín
3 lap zselatin
kb 150-200 gr sütőtök
100-150 gr barnacukor
1/2 vaníliarúd
2 db csillagánizs
1 késhegyni őrölt fahéj
Elkészítés : A sütőtököt félbe vágom,kimagozom és 180 fokra előmelegített sütőben
30 percig sütöm.
A tejet és a tejszínt felforralom a cukorral,ánizzsal,fahéjjal
és a vaníliával,
eközben a zselatin lapokat langyos vízbe áztatom,majd kiszedem és
ezt is hozzáadom.
Jól elkeverem,leveszem a tűzhelyről,leszűröm és az egy harmadát
átöntöm egy másik edénybe.
Az így maradt két harmadához pedig hozzáadom a megsült sütőtököt
és botmixerrel homogénné mixelem.
Csatos üvegcsékbe egymásra rétegezem a kétféle panna cotta-t.
( minden réteg között hütőbe teszem dermedésig )
Jó étvágyat !