Ez egy egyszerűen elkészíthető hamburger,és mivel az étel épp reneszánszát éli mindenképp ajánlom kipróbálni!
Hozzávalók 2 személyre :
húspogácsához :
250 gr. darált marhahús
1/2 ek. worcestershire szósz
frissen őrölt feketebors
só
1 ek. olaj
barbecue szószhoz :
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
1 ek. worcestershire szósz
1 mk. folyékony füst
1 ek. szójaszósz
200 ml passzírozott paradicsomlé
1 ek. mustár
2 evőkanál barna cukor
1/2 ek. almaecet
1 tk. chili por
1 mk. őrölt kömény
só
frissen őrölt fekete bors
zsemléhez :
200-220 gr. teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
csipet só
1 ek. barna cukor
1/4 csomag instant élesztő
3 ek. vaj (ebből kettő a zsemlék pirításához)
langyos víz
1 tojás sárgája
1 mk. szezámmag
köret :
250 gr. burgonya
300 ml olaj
só
őrölt fekete bors
őrölt fűszerpaprika
1 kisebb fej lila hagyma
1 db paradicsom
6-8 szelet kígyóuborka
2 szelet sajt (itt érlelt gouda)
tetszés szerinti saláta levelek
Elkészítés : Egy tálba öntöm a lisztet,elkeverem a sóval és az élesztővel
1 evőkanálnyi olvasztott vajat hozzáteszek
A langyos vízben elkeverem a barna cukrot,hozzáöntöm
a lisztkeverékhez és bedagasztom
minimum 3/4 órát hagyom pihenni letakarva,meleg helyen
Ezalatt elkészítem a barbecue szószt
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom és
1 ek. olajon átfuttatom míg egy kis színt kap,majd hozzáteszem
a 2 ek. barna cukrot és tovább pirítom míg karamellizálódik
Ekkor hozzáöntöm a paradicsomlevet és hozzáadom a maradék
hozzávalókat
Addig főzöm közepes hőfokon,míg jól besűrűsödik
A megkelt zsemletésztából kettő gömbölyű bucit készítek
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és megkenem
a tetejét a tojás sárgájával,majd megszóróm a szezámmaggal
170-175 fokos sütőben kb. 15-25 perc alatt aranybarnára sütöm
ha kivettem a sütőből még spriccelek rá egy kevés vizet és
hagyom kihűlni
A húspogácsához összekeverem a darát húst,worcestershire szószt
és a frissen őrölt fekete borsot
2 darab hamburger pogácsát készítek belőle,majd
az 1 ek. olajon serpenyőben nagy hőfokon,hirtelen átpirítom
mindkét oldalát,közben sózom
130 fokos sütőben további 5 percig sütöm
A kihűlt zsemléket félbe vágom és átpirítom a maradék 2 ek. vajon
A sós vízben előfőzött, héjas burgonyagerezdeket lecsepegtetem
és kihűlés után kisütöm az olajban
megszóróm a fűszerpaprikával,őrölt fekete borssal és sóval
A hamburgert a képeken látott módon összeállítom,ez szerintem
nem igényel külön magyarázatot :)
és a steak burgonyát mellé kínálom
Készítsd el,és jó étvágyat hozzá!