A Török konyha népszerű és legelterjedtebb levese.
A vörös lencse kiváló alapanyag,gyorsan megfő áztatás nélkül is,
élettani hatásai kedvezőek és más lencsefélékkel ellentétben
könnyebben emészthető,nem puffaszt.
Az én elkészítési módom vegán
Hozzávalók : 250 gr vörös lencse
1 fej vöröshagyma
1-2 fokhagyma gerezd
1 db sárgarépa
1 közepes db burgonya
1 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál olívaolaj
2-3 szelet gyömbér
7-10 db mentalevél
só,bors
1-2 db citrom
2-3 evőkanál szójajoghurt tálaláshoz
Tönkölyropogóshoz : 100 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,só,
víz,pár csepp olívaolaj
Elkészítés : A lencsét hideg vízben átmosom
A vöröshagymát,fokhagymát és a sárgarépát
nagyobb darabokra vágom,majd az olívaolajon megpirítom
Hozzáadom a gyömbért és a felkockázott burgonyát
További 2 percig pirítom és hozzáadom a paradicsompürét is
Felöntöm vízzel és hozzáadom a lencsét is
Sóval,borssal ízesítem
Ha felforrt a leves még további 20-30 percig főzöm
Tűzhelyről levéve hozzáadom a mentaleveleket,
majd botmixerrel leturmixolom és a belefacsarok 1 citrom levét
A tönkölyropogóshoz a hozzávalókból tésztát gyúrok,
20 perc pihentetés után lisztezett deszkán
kb 1/2 mm vastagságúra nyújtom és forró serpenyőben megsütőm,
majd háromszög alakúra vágom
Tálalásnál citrom gerezdeket,szójajoghurtot és a
tönkölyropogóst kínálom mellé.
Jó étvágyat!