Vörös lencse leves , tönköly ropogóssal
2017. szeptember 09. írta: eddmegamitfőztem

Vörös lencse leves , tönköly ropogóssal

Kırmızı Mercimek Çorbası

 dsc_0621.jpg

A Török konyha népszerű és legelterjedtebb levese.

A vörös lencse kiváló alapanyag,gyorsan megfő áztatás nélkül is,

élettani hatásai kedvezőek és más lencsefélékkel ellentétben

könnyebben emészthető,nem puffaszt.

Az én elkészítési módom vegán

 

 Hozzávalók :       250 gr vörös lencse

                              1 fej vöröshagyma

                              1-2 fokhagyma gerezd

                              1 db sárgarépa

                              1 közepes db burgonya

                              1 evőkanál paradicsompüré

                              2 evőkanál olívaolaj 

                              2-3 szelet gyömbér

                              7-10 db mentalevél

                              só,bors 

                              1-2 db citrom

                              2-3 evőkanál szójajoghurt tálaláshoz 

 

   Tönkölyropogóshoz : 100 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,só,

                                          víz,pár csepp olívaolaj 

 

   Elkészítés : A lencsét hideg vízben átmosom

                       A vöröshagymát,fokhagymát és a sárgarépát

                       nagyobb darabokra vágom,majd az olívaolajon megpirítom

                       Hozzáadom a gyömbért és a felkockázott burgonyát

                       További 2 percig pirítom és hozzáadom a paradicsompürét is

                       Felöntöm vízzel és hozzáadom a lencsét is

                       Sóval,borssal ízesítem 

                       Ha felforrt a leves még további 20-30 percig főzöm

                       Tűzhelyről levéve hozzáadom a mentaleveleket,

                       majd botmixerrel leturmixolom és a belefacsarok 1 citrom levét

                       A tönkölyropogóshoz a hozzávalókból tésztát gyúrok,

                       20 perc pihentetés után lisztezett deszkán

                       kb 1/2 mm vastagságúra nyújtom és forró serpenyőben megsütőm,

                       majd háromszög alakúra vágom

                       Tálalásnál citrom gerezdeket,szójajoghurtot és a

                       tönkölyropogóst kínálom mellé.

                       Jó étvágyat!

                       dsc_0617.jpg

                       

                        

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmegamitfoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr1312663953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2017.09.11. 12:09:38

Kíváncsi vagyok hogy a pékbe fogják ezt hívni öt év múlva.

Most, gondolom a sok buzulós maníros főzősműsor miatt, minden pirított gabonaterméket "ropogósnak" hívnak.

Öt évvel ezelőtt ezek a "kruton" névre hallgattak, akkor az volt a menő elnevezés.

Azelőtt meg simán "pirítós".

ekat 2017.09.11. 16:28:34

@Void Bunkoid: ha - a fentiek szerint - nem tudja se a pirítósról, se a krutonról, hogy micsoda, akkor nem kellene hozzászólni.

Void Bunkoid 2017.09.12. 09:30:28

@ekat: a pirítós az pirítós, gyakorlatilag hőkezelt pékáru, a "kétszersült" házi megfelelője.

A kruton meg felkockázott pirítós.

Ez a "ropogós" meg leginkább egy törékenyre sütött lepény vagy csipsz, de speciel nem sokban különbözik a pirítóstól vagy krutontól, ugyanaz a funkciója is.

corolla 2017.10.03. 14:22:33

Piritós ide, kruton oda, köszönöm ezt a receptet is, elkészült, finom lett. Én speciel rozsos Korngold lapot törtem hozzá...
süti beállítások módosítása