Sokaknak nem újdonság,de jó néhányan még biztosan nem ismerik ezt a vaníliával ízesített krémet,tetején ropogós karamellréteggel.A krém ízesítésének rengetegféle lehetősége van,találkoztam már többek között :
kávés,tonkababos,csokoládés,maracujás,kókuszos,és sütőtökkel készült krémmel is!
A klasszikus receptet fogom bemutatni,az-az a vaníliásat.
Hozzávalók 4 db 150 ml-es tálkához :
400 ml tejszín
150 ml tej
6 tojás sárgája
1 vaníliarúd
15-18 dkg kristály cukor,ebből kb 2-3 dkg a tetejére ( barna cukrot használtam )
Elkészítés :
A tejszínt és a tejet összeforralom a vaníliarúd kikapart magjaival és a héjával
Közben a tojás sárgájákat kikeverem kb 15 dkg cukorral ( nem habosra! ) ,
majd a felforrt keveréket lassan adagolva,folyamatos kevergetés közben
hozzáöntöm
Az egészet átszűröm,így az esetleges tojás sárgája kicsapódások és
persze a vanília héja sem marad benne,majd a tálkákba öntöm
Tepsibe helyezem a tálkákat és forró vízzel felöntöm a háromnegyedükig
130 fokra előmelegített sütőbe teszem kb. 45-60 percre,közben ellenőrzöm,
ha megrázom a tepsit és úgy látszik a krém megdermedt és nem folyós az
állaga,akkor elkészült és kiveszem
Ha kihűlt megszórom a tetejüket a maradék cukorral,majd rákaramellizálom
egy cukrász fáklya segítségével
Ezek után egyet lefotózok és jöhet a kóstolás :)))