Marhapörkölt , Medvehagymás galuskával
2017. április 28. írta: eddmegamitfőztem

Marhapörkölt , Medvehagymás galuskával

Egy pörköltet könnyű elkészíteni!Mindenkinek van saját,jól bevált receptje.Talán épp ezért mégsem olyan könnyű ezt az ételt elkészíteni?!

_20170405_205937.JPG 

 Recept :     500 gr. marhanyak

                   100 ml száraz vörösbor (jó minőségű)

                   2-3 fej vöröshagyma

                   2 gerezd fokhagyma

                   1-2 teáskanál őrölt fűszerpaprika

                   1/2 mokkáskanál őrölt kömény

                   1 teáskanál paradicsom püré

                   1 babérlevél 

                   1 db hegyes erős paprika (kimagozva,erét részben eltávolítva)

                   1-1,5 evőkanál sertészsír (vagy étolaj)

                   víz vagy húsalaplé (utóbbival érdemesebb)

                   só,frissen őrölt fekete bors

                   250 gr. búza finomliszt 

                   2 tojás

                   3-4 levél medvehagyma (ledarálva,vagy nagyon apróra vágva)

Elkészítés : A marhanyakat 3-4 cm-es kockákra vágom,ilyenkor már megsózom picit

                   Forró zsiradékban jól átpirítom,így egy kérget vonok a húskockákra,

                   ezáltal szaftosabb marad ha elkészült

                   Kiszedem és a visszamaradt zsiradékra teszem az apróra vágott

                   vöröshagymát és folyamatosan kevergetve megdinsztelem

                   Hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát,erős paprikát,babérlevelet

                   és a paradicsompürét,majd kevergetés közben addig pirítom, 

                   míg a paradicsompüré elveszti élénk piros színét

                   Leveszem a tűzhelyről,hozzáadom a fűszerpaprikát és elkeverem

                   Megvárom míg a paprika kiengedi a színét,majd felöntöm a vörösborral

                   Beleteszem a húskockákat,ízesítem sóval,borssal,őrölt köménnyel,

                   és lefedve párolom nagy hőfokon,a folyadékot ha félig elfőtte pótlom vízzel

                   vagy alaplével

                   Mivel a hús kérgezve,pörkölve volt főzés előtt,ezért nem szükséges

                   zsírjára pirítani

                   A nagy hőfokon való főzés miatt pedig nem lesznek hagyma és 

                   paprika darabkák sem benne (teljesen homogén szaftot kapok)

                   Általában 1,5 - 2 óra főzési idő kell a húsnak,ilyenkor még

                   megvárom míg a szaft megfelelő állagúra sűrűsödik 

                   Ha van épp,(általában szokott lenni) teszek hozzá 1 evőkanál jus-t

                   (pecsenyelé),szépen kikerekíti az ízeket

                   A galuskához összekeverem a lisztet a tojással,kevés vízzel

                   és a medvehagymával (természetesen pici só is megy bele)

                   Forrásban lévő sós vízbe szaggatom,pár percet főzőm és leszűröm

                   Forrón tálalom :)

_20170405_210312_1.JPG

                   

      _20170405_195505.JPG
             

                   

                   

               

               

                

                

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmegamitfoztem.blog.hu/api/trackback/id/tr312452157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása